Column

Hoe vaak ervaar jij tegenwind?

Soms voelt het leven zwaar en lijkt het alsof je tegenwind hebt. Net voor mijn vertrek naar Patagonia kwam ik nog tot een belangrijk inzicht over ’tegenwind’.

Tegen de wind in vechten

Ooit wel eens nagedacht over tegenwind? Of hoor je jezelf wel eens zeggen: ‘Ik moest echt tegen de wind in vechten?’ Vaak associeer je tegenwind met een kracht die je weerhoudt om vooruit te komen. Je voelt het aan je hele lijf. Je hartslag gaat omhoog, je ademhaling wordt afgesneden, je ogen gaan tranen en omdat je geen speelbal wilt zijn van de wind, voel je elke spier in je lijf werken om overeind te blijven. 

Triathlon

Pas als de wind gaat liggen heb je tijd om de balans op te maken en kom je erachter dat je vermoeider bent dan verwacht. De afgelopen twee jaar waren zwaar en voelde als een non stop triatlon race. Ik volgde naast mijn fulltime baan op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen ook mijn fulltime Masterstudie (sociale wetenschap, culturele antropologie en ontwikkelingsstudie) op de Radboud Universiteit Nijmegen. Eigenlijk een onmogelijk combinatie zowel organisatorisch als inhoudelijk wat je kunt dragen. Echter in die periode was het niet die combinatie, maar mijn relatie die mijn benen deed verzuren. Ik heb geleerd dat je van verzuren maar beter het ontwikkelpotentieel van kan inzien, want bitterheid heeft pijn nog nooit verzacht.
 

Veilig landen

Op 23 december 2011 haal ik diep adem terwijl ik Schiphol binnenstap. Hier aankomen voelt als de officiële finishlijn van mijn triatlon race. Voldaan loop ik door de douane op weg naar Patagonia waar ik zes weken ga rondtrekken. Terwijl ik mijn tas over mijn schouder gooi schiet in een flits de afgelopen periode voorbij. Er staat een nieuwe bachelor opleiding, ik heb in 2 jaar mijn Masterdiploma behaald en mijn relatie heb ik vanuit liefde kunnen verbreken. Niks ging zonder slag of stoot, maar ik heb mogen voelen hoeveel ik kan dragen zonder (uit) te vallen.
 
Trots op mezelf loop ik dus naar mijn vliegtuigstoel, leg mijn tas in de cabine, neem plaats en glimlach. Het leven laat zich slecht sturen, dus kun je er maar beter niet tegen vechten. Die energie kun je beter steken in pogingen het leven te omarmen zoals het je toekomt. Dan zul je merken dat tegenwind ook een positieve functie heeft. Net zoals een vlieger tegenwind nodig heeft om te kunnen stijgen, weet ik als paraglider dat je óók tegenwind nodig hebt om te kunnen landen, zodat je na een turbulente vlucht weer met beide voeten stevig op de grond kan staan.
 

SHARE & SPREAD WISDOM 

OOK INTERESSANT

Populair

© 2022 - 2023 All rights reserved Wisdom Lab
Su-Anne van Waes