Column

Gelijkheid bestaat niet

In 2011 heb ik en reis gemaakt door Zuid Chili en Zuid Argentinië, ofwel Patagonia (lees blog; hoe vaak ervaar jij tegenwind). Het gebied staat bekend om zijn natuurpracht variërend van torenhoge gletsjers, ruige bergen en uitgestrekte pampas landschappen. Met een kleine 40 liter rugzak gevuld met zomer en winter kleren ben ik klaar om zes weken op avontuur te gaan en mijn horizon te verbreden. In deze blog neem ik je mee in mijn ontmoeting met Carol tijdens mijn tocht naar Torres del Paine. Een vrouw uit de UK en noemt zichzelf feminist. Hoewel ik in eerste instantie niet veel voelde voor haar visie, draaide ik later dankbaar bij.

El Chalten

Na een vulkaanbeklimming in Chili (lees blog; voorkennis) en wandeltochten in Puerta Arenas reis ik door naar El Chalten. Een bergdorpje in Argentinië precies op de grens met Chili. Omdat ik meer wil zien dan alleen de toeristische trekpleister Mt. Friz Roy besluit ik meerdere dagen in El Chalten te blijven om ook onbekendere wandelingen te doen. Ik ontmoette hierdoor een groep jongens die mij vertrouwde om met hen in touw een gletsjertocht te maken. De tocht was loodzwaar (lees blog; de belangrijkste relatie in je leven). We klommen over ijsmuren, we sliepen op de gletsjer en aten droogvoedsel, maar het was een onvergetelijke ervaring. Op mijn laatste dag in het bergdorpje liep ik de hiketocht naar de welbekende Mt. Friz Roy. Twintig kilometer sta je continue in verwondering over de natuurpracht van dit gebied. Ik begrijp helemaal waarom dit de toeristische trekpleister wordt genoemd. Deze tocht moet je gemaakt hebben als je in Patagonia bent.
 

Tekst gaat verder onder de foto’s

 

Ik zucht en probeer een keuze te maken

Na een dikke week in El Chalten reis ik door naar mijn volgende bestemming. Via het prachtige Nationaal Park Los Glaciares kom ik aan in Nationaal park Torres del Paine.  In dit park viert het  toerisme  hoogtij want de gelijknamige bergkam Torres del Paine is dé highlight van Patagonia. De bijzondere vorm van de drie krijtbergen  zijn ontstaan door erosie en zijn het iconisch symbool voor het Nationaal Park of misschien wel voor heel Patagonië. 

Na een busrit van 12 uur kom ik aan in het park. Ik trek een flesje water uit mijn tas en ga ik op een rots zitten. Zuchtend probeer ik een keuze te maken wat ik wil gaan doen terwijl ik in de Loney Planet mijn vele opties bestudeer. Ondertussen ben ik 3 weken in Patagonië. Ik merk dat de vermoeidheid zijn intrede doet na de tegenwind, na alle avonturen in de afgelopen 3 weken, en van alle eerdere hiketochten in Patagonia. Daarnaast weet ik niet of ik zin heb om  100 kilometer verdeeld over 5 dagen alleen af te leggen, geen maatje heb die op moeilijke momenten even helpt en ik mijn spullen alleen moet dragen. Met moeite beslis ik om het toch te doen, met de belofte aan mezelf dat ik in Ushuaia de tijd neem om tot rust te komen (lees blog; de belangrijkste levensles van Darwin). Ik sta op, doe de laatste voorbereidingen met betrekking tot eten en drinken en controleer mijn spullen zodat ik de volgende ochtend vroeg op pad  kan gaan.

Tekst gaat verder onder de foto’s

"We don't need men"

Ook al keek ik er een beetje tegenop, ik geniet met volle teugen. Het is hoogseizoen in Torres del Paine maar ik heb het geluk dat ik maar een handje vol medewandelaars tegenkom waardoor alleen nog maar het idyllische natuurschoon overblijft. Ik loop over stoffige paden, door bossen, langs meren en over bergen. De route is goed aangegeven wat ruimte geeft om volledig te genieten van alles wat ik zie.

Op de tweede dag word ik tijdens het lopen aangesproken door een vrouw die ook alleen aan het lopen is. We lopen een stukje samen op en raken aan de praat. Met haar openingszin “Yes, good for you. We don’t need men to do this hike” zette ze meteen de toon. Carol is een vrouw uit de UK, noemt zichzelf feminist en heeft een duidelijke mening over de plek van vrouwen in samenlevingen. Zoals gewend willen mensen vooral vaak zelf hun verhaal vertellen, wat maakt dat ik na drie uur luisteren ervoor kies om afstand te nemen. Volledig verzadigd probeer ik meter voor meter weer tot mezelf te komen terwijl haar woorden en standpunten nog nagalmen in mijn hoofd.

Torres Del Paine

Na een paar dagen kom ik aan in de hut waar vanuit ik de volgende ochtend naar Torres del Paine kan lopen. Ik kijk op mijn horloge en zie dat het 14.00 uur is. Trots op mijn planning kijk ik voldaan naar de berghut. Na 6 uur lopen ben ik blij dat ik even kan zitten. Ik gooi mijn rugzak af, trek wat eten uit mijn tas en staar omhoog. De lucht is strak blauw en de zon brand fel. Ik hoor mensen rondom de berghut rekensommen maken omdat er morgenmiddag een onweersbui wordt verwacht en veel mensen dus in de ochtend de klim omhoog zullen maken. Zittend aan de picknick tafel begin ik ineens te twijfelen of ik wel morgenvroeg moet gaan. Het is nú mooi, nee zelfs prachtig weer! Vanaf de berghut is het een tocht van 2 uur omhoog om bij het uitzichtpunt te komen. Als ik een beetje doorloop ben ik nog op tijd boven en kan ik voor het donker weer terug bij de berghut zijn.

Ik twijfel geen seconde langer. Snel stop ik alles terug in mijn tas, trek een laagje uit als voorbereiding op de klim en voor de veiligheid meld ik me bij de ‘heer des huizes’ van de berghut. Ik geef aan dat ik blijf eten en slapen maar nog op en neer ga naar het uitzichtpunt. Hij steekt zijn duim omhoog terwijl ik mijn naam, mijn paspoortnummer en telefoonnummer van mijn zus noteer. Hij begrijpt dat ik veiligheid creëer waarop hij geruststellend en liefdevol zegt “I will wait for you”. Ik glimlach, bedank hem voor zijn vriendelijkheid, steek mijn duim terug omhoog terwijl ik mijn rugzak op mijn rug gooi.

Ondanks dat er al zes uur in mijn benen zitten gaan de meters omhoog wonderbaarlijk vlot. Het is niet druk op mijn pad omhoog en de euforische mensen die naar beneden komen geven een adrenaline kick waardoor mijn benen de verzuring minder voelen. Tijdens je klim omhoog zie je Torres del Paine niet. Pas als je op het eind over een rand klimt, ontvouwt uit het niets de rotsen en het gletsjermeer. De kracht van bergen maken altijd een grote indruk op mij maar bij dít aanblik stopt heel even mijn ademhaling. Wat een ongelofelijk mooi natuurspel. Uniek in zijn soort.

Ik glimlach en ga zitten op een rots. De lucht is nog steeds strak blauw, er zijn een handje vol mensen en de zonnestralen schijnen nog net over de bergtoppen. Terwijl ik zit te genieten van het uitzicht verdwijnen onopgemerkt ook langzaam de laatste mensen. Pas als ik een tijdje later om me heen kijk zie ik ineens dat ik alleen ben. Alleen voor de rotsformatie van Torres del Paine. Ik ga staan en neem elke centimeter en elke seconde in me op, om dit unieke moment zo lang als mogelijk vast te houden en te slaan.

Omdat ik zoveel beleef tijdens reizen leg ik zoveel als mogelijk vast. Snel trek ik mijn camera uit mijn tas. Ik balanceer het toestel tegen een rotsblok en zet hem op timer terwijl ik ondertussen terugloop naar het punt waar ik daarvoor stond. Ik adem nog één keer diep in terwijl ondertussen een gelukstraan over mijn wang rolt. Wat een uniek moment. Wat een natuurpracht. Wat een leven.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Gelijkwaardigheid

Na de bergtoppen van Torres del Paine volgen nog vele andere prachtige paden en natuurverschijnsels. Tijdens de laatste dag moet ik opeens hardop lachen om mezelf. Ik had mezelf fysiek losgemaakt van Carol, maar ik merk ineens op dat ze mentaal nog steeds meewandelt.

Al lopend bedenk ik me dat ik mezelf geen feminist zou willen noemen. Ik heb nooit last gehad van ongelijkheid binnen werk, sport of privé, wat natuurlijk niet wil zeggen dat het daardoor niet bestaat. Echter, als iemand zegt: “we don’t need men” heb ik eerder de neiging om ‘mannen’ te verdedigen. Dat zal voor 95% te maken hebben met het feit dat ik het graag opneem voor een ander (lees blog; als ik zwijg). Door te strijden voor gelijkheid (zoals Carol het bedoelde) verlies je diversiteit, terwijl we dat juist nodig hebben. Volgens mij moeten we dus niet streven naar gelijkheid maar naar gelijkwaardigheid. Als een feminist betekent dat je opkomt voor de rechten van een vrouw zodat deze gelijkwaardig zijn als die van een man, dan zou ik vandaag nog iedereen oproepen om met dezelfde energie als Carol feminist te zijn.

En vooruit, ik moet bekennen dat ik ook moest glimlachte omdat ik na dagen lopen het eindpunt had bereikt. Een trots gevoel overmeesterde mij, bedenkend dat ik ook deze bergtocht weer in mijn eentje heb volbracht. Vermoeid gooi ik de rugzak van mijn rug terwijl ik in gedachten glimlachend tegen Carol terug zei: You are right, we don’t need men 😉 

 

SHARE & SPREAD WISDOM 

OOK INTERESSANT

Populair

© 2022 - 2023 All rights reserved Wisdom Lab
Su-Anne van Waes