Column

Hope is not a strategy

Ben je er van bewust hoe vaak je het woord ‘hoop’ gebruikt ? Ik hoop dat je….Ik hoop dat ik….. Wij hopen dat….  Hopelijk gaat… Ik kan je vertellen, je ‘hoopt’ wat af gedurende de dag. In Chili op een vrachtschip richting Antartica leerde ik een les over dit woord. Want wat bedoel je eigenlijk als je dit woord gebruikt?

Op een vrachtschip

In 2011 reisde ik alleen zes weken dwars door Patagonie. Als onderdeel van mijn reis vertrok ik vanuit Zuid Chili met een vrachtschip richting Antartica. De boot was niet luxe. Hij werd namelijk vooral gebruikt om grote containers naar het zuiden te brengen. Je kreeg een simpele maaltijd en er was verder geen vertier. Toch deerde me dat niet en verveelde ik me geen moment. Tijdens de tocht kijk je namelijk je ogen uit. Op het bovendek van het vrachtschip stonden een paar bankjes voor het personeel en medepassagiers die even frisse lucht wilde scheppen, behoefte hadden aan sociaal contact of van het prachtige uitzicht wilde genieten. Maar stiekem was de beste plek op je billen met je rug tegen de kajuit. Je zat dan eerste rang voor het ijsblauwe water, de meters grote ijsrotsen en torenhoge ijsmuren.

"Hope is not a strategy"

Met mijn gezicht richting de ondergaande zon starend naar al dat pracht, leerde ik op die plek Fabian uit Zwitersland kennen. Fabian laat zich typeren als een sportieve, inlevende doch eigenzinnige 41 jarige man. Het leuke aan Fabian vond ik zijn uitgesproken mening wat  boeiende gesprekken opleverde. Terwijl de zon langzaam onderging filosofeerde we over diverse levensthema’s. Ergens in een gesprek gebruikte ik het woord ‘hoop’  waarop Fabian kritisch zei:  “Hope is not a strategy”, terwijl hij ondertussen zijn hand als zonneklep gebruikte om mij dieper in de ogen te kunnen kijken. 

Wat bedoel je met het woord 'hoop'?

Een dikke denkrimpel verscheen op mijn gezicht, ik keek doordringend  terug en liet ondertussen zijn woorden verder indalen. Bij het woord ‘hoop’ krijg ik altijd een positief gevoel. Het spreekt een positieve intentie uit, een wens, een verlangen, het toont medeleven en steun. Dus oneens met zijn opvatting ging ik het gesprek aan met hem; een strategie is het pad richting een doel. Hoop kan toch een positieve factor zijn om dat doel te bereiken?
 
Dagen later namen we op de boot afscheid van elkaar. Mijn reis ging  zelfstandig verder terwijl Fabian zijn zin ‘hope is not a strategy’ in gedachte met me meegereisde door Patagonia. Weken zijn de zinnen met ‘hoop’ bewust aan me voorbij gegaan als ik mensen sprak. Het viel me direct op dat mensen vaak het woord ‘hoop’ zeggen. Weken heb ik me afgevraagd wat iemand nu precies bedoeld als zij het woord ‘hoop’ gebruiken.

Hoop

Het viel me op:
  • Dat hoop in de ‘ik vorm’ gepaard gaat met sluimerende onzekerheden (ik hoop dat ik het kan) welke je kunnen weerhouden je doelen te bereiken.
  • Dat hoop voornamelijk in de derde vorm wordt uitgesproken (ik hoop dat jij, ik hoop dat jullie) waarbij we de verantwoordelijkheid vaak bij de ander neerleggen.
  • Dat hoop vaak wordt uitgesproken met een punt aan het einde van de zin en niet met een vraagteken (hopelijk lukt het je om..). Blijkbaar leggen we graag onze wens neer bij de ander, waarbij we onszelf vrijpleiten van acties.

Een passief instrument

Na zes weken reizen door Patagonia reis ik naar  Buenos Aires voor mijn vlucht terug naar Amsterdam. Terwijl de uitgestrekte pampas aan me voorbij schiet bedenk ik me dat mijn ontmoeting met Fabian bevestigt waarom ik reizen leuk vindt én waarom ik in het concept van The Global School geloof. Mensen uit andere landen met andere perspectieven kunnen je aan het denken zetten over je eigen overtuigingen.

Tijdens mijn reis schoof ik namelijk steeds meer op richting Fabian zijn mening. Misschien heeft hij wel een punt en is het té gemakkelijk; ik hoopt dat het goed met je gaat, je hoopt dat iets goed komt. Echter,  als je echt iets wilt doen, wilt bereiken, wilt helpen of wilt bijdragen dan is ‘hopen’  eigenlijk maar een passief instrument. Misschien zouden we naast hopen onszelf wat vaker moeten afvragen wat je voor jezelf of voor elkaar kunt doen (Japan Column: it is your business). Wellicht dat de wereld dan een stukje mooier wordt.

SHARE & SPREAD WISDOM 

OOK INTERESSANT

Populair

© 2022 - 2023 All rights reserved Wisdom Lab
Su-Anne van Waes