Column

Hoe ervaar jij tegenwind?

Soms voelt het leven zwaar en ervaar je tegenwind. Je hoofd loopt vol, je benen krijg je niet meer vooruit en elke meter kost je energie. Het overkwam mij ook. Lees hieronder welk belangrijk inzicht ik opdeed over tegenwind. Hopelijk inspireert mijn inzicht jou.

Tegen de wind in vechten

Ooit wel eens nagedacht over tegenwind? Of hoor je het jezelf wel eens zeggen: “Ik moest echt tegen de wind in vechten?” Vaak associeer je tegenwind met een kracht die je weerhoudt om vooruit te komen. Je voelt het aan je hele lijf. Je hartslag gaat omhoog, je ademhaling wordt afgesneden, je ogen gaan tranen en omdat je geen speelbal wilt zijn van de wind, voel je elke spier in je lijf werken om overeind te blijven. 

 

Triathlon race

Pas als de wind gaat liggen heb je tijd om de balans op te maken en kom je erachter dat je vermoeider bent dan verwacht. Het is 2011 en de afgelopen twee jaar waren zwaar en voelde als een non stop triatlon race. Ik was fulltime op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen aan het werk om een nieuwe sportbachelor te bouwen wat de nodige verantwoordelijkheid en inzet met zich meebracht, ik volgde daarnaast een fulltime Masterstudie (sociale wetenschap, culturele antropologie en ontwikkelingsstudie) op de Radboud Universiteit Nijmegen wat de nodige concentratie met zich meebracht. Een combinatie die eigenlijk onmogelijk is. Niet alleen organisatorische maar ook inhoudelijk vergde het al mijn energie. Echter, in die periode was het niet die combinatie, maar mijn relatie die mijn benen deed verzuren. Omdat ik geen energie meer over had heb in die periode de les geleerd dat bitterheid pijn nog nooit heeft verzacht.
 

Veilig landen

Op 23 december 2011 haal ik diep adem terwijl ik Schiphol binnenstap. Hier aankomen voelt als de officiële finishlijn van mijn triatlon race. Voldaan loop ik door de douane op weg naar Patagonia waar ik zes weken alleen ga rondtrekken. Terwijl ik mijn tas over mijn schouder gooi schiet in een flits de afgelopen periode voorbij. Er staat een nieuwe bachelor opleiding, ik heb zonder vertraging mijn Masterdiploma behaald en mijn relatie heb ik vanuit liefde kunnen verbreken. En dat terwijl ondertussen het reguliere (sociale) leven ook doorging. Tranen prikken in mijn ogen terwijl ik door de gangen van Schiphol slenter op weg naar de gate. Ik huil niet van verdriet maar van trots. Ineens realiseer ik me dat ik het onmogelijke mogelijk heb gemaakt. Ineens realiseer ik me hoeveel ik kan dragen zonder (uit) te vallen. Ineens realiseer ik me (opnieuw) wat de kracht van mijn wil is.
 
Ik loop naar mijn vliegtuigstoel, leg mijn tas in de overhead cabine, neem plaats en glimlach. Het leven laat zich slecht sturen, dus kun je er maar beter niet tegen vechten. Die energie kun je beter steken in pogingen het leven te omarmen zoals het je toekomt. Dan zul je merken dat tegenwind ook een positieve functie heeft. Net zoals een vlieger tegenwind nodig heeft om te kunnen stijgen, weet ik als paraglider dat je óók tegenwind nodig hebt om te kunnen landen, zodat je na een turbulente vlucht weer met beide voeten stevig op de grond kan staan.
 

SHARE & SPREAD WISDOM 

OOK INTERESSANT

Populair

© 2022 - 2023 All rights reserved Wisdom Lab
Su-Anne van Waes