Column

Hoe volg je je gevoel?

Je bent ontzettend aan het twijfelen en je ervaart dat je gevoel en je verstand wat anders zeggen. Herken je dat? Vast wel. Dan herken je ook vast dat mensen je vaak adviseren: “Volg je gevoel”. Een aardig advies maar wat moet je ermee als je gevoel van links naar rechts schiet en gedachten en emotie vechten om voorrang?
 

Gevoel of verstand

Ik ben met mijn vriend op rondreis door Marokko en na een lange dag door de bergen, stopt de jeep midden in de woestijn. Het uitzicht is prachtig. Het zon zakt achter de horizon weg, het zand kleurt goud en de wind trekt aan. Langzaam lopen we door het mulle zand en klimmen we de zandduinen op. We laten onze billen zakken in het warme zand en genieten van het prachtige uitzicht.
 
Zittend in het zand dwalen mijn gedachten af. De laatste tijd hoor ik vaak het advies “volg je gevoel”. Toen ik over dat advies ging nadenken vroeg ik me af waarom we eigenlijk ons gevoel zo graag voorop stellen? Omdat we denken dat ‘je gevoel volgen’ leidt tot een goede keuze? Omdat je dan minder spijt zult hebben? Omdat het dan ‘gewoon’ goed voel? Bij de zin ‘volg je gevoel’ lijkt het net alsof we ons verstand diskwalificeren. Vaak genoeg hoor ik immers; “Het is niet de verstandigste keuze, maar het voelt wel goed” waarop de omgeving vaak positief bevestigend reageert met:  “Ow, dan heb je inderdaad een goede keuze gemaakt”.
 
Je verstand moet dus in gevoel kwesties vaak het onderspit delven. Best jammer want je verstand is net als je gevoel een goed mechanisme in de vorm van een kritische noot, een  relativeringsvorm, een raadgever, die de moeite waard is om serieus te nemen. Herken je nog de situatie van vroeger dat je bovenop een hoge rots staat? Je lijf beweegt van voor naar achter: zal ik wel, zal ik niet. Gevoel, verstand. Gevoel, verstand. Je weet niet wat de toekomst gaat brengen en je kunt slecht overzien hoe je keuze gaan uitpakken. Het risico van de toekomst, is het geweten van vandaag.
 

Hoe volg je je gevoel?

Soms is je gevoel klip en klaar en lukt het met gemak om je gevoel te volgen. Maar soms sta je in een spagaat en weet je niet welke keuze je moet maken. Misschien helpen deze twee adviezen. 

Als gevoel en verstand vechten om voorrang probeer dan eens gevoel en emotie uit elkaar te halen. Aan de oppervlakte zijn er wellicht emoties, maar diep onder die oppervlakte ligt je natuurlijk staat van zijn (je gevoel). Een dieper weten. Als je het soms dus even niet meer weet, kan het helpen om te kijken hoe groot het aandeel van emoties zijn die je gevoel overstemt. Die diepere gevoelsstem vinden is niet altijd gemakkelijk en vergt soms veerkracht, waardoor het fijn kan zijn als iemand je daarbij helpt.

Wat ook kan helpen is om jezelf af te vragen wat je wilt nastreven met de keuze die je moet maken. Wil je rust, wil je plezier, wil je zekerheid, wil je succes, wil je samenwerken? Als je dat scherp hebt weet je wellicht ook beter wat je moet doen om dat te bewerkstelligen. Of je dan kiest voor je gevoel of voor je verstand, feitelijk maakt dat niet meer uit. Je hebt dan in ieder geval gekozen voor iets wat je zelf wilt. Of dat dan verstand is of gevoel kun je dan even in het midden laten.

Marokko

Vanuit de zandduinen lopen we naar het prachtige tentenkamp midden in de Erg Chagaga woestijn. We krijgen een heerlijk gevulde tajine voorgeschoteld die we tot op de bodem leeg schrapen. Nadat we ons hebben opgewarmd aan het kampvuur besluiten we om ons bed naar de buitenlucht te verplaatsen en onder de sterrenhemel te gaan slapen. Het wordt ons afgeraden in verband met de beesten maar we waren bereid dat risico te nemen en volgde zonder twijfel ons gevoel. De nacht viel in en de hemel werd pik, maar dan ook echt pik zwart. Duizenden sterren fonkelden boven ons hoofd waardoor we leefde op een bladzijde van duizend-en-een-nacht. Die spagaat van het niet weten kost soms de nodige energie, dus haal vertrouwen uit momenten dat je weet wat je wilt of je gevoel volgen gemakkelijk was. Hoe beter je bewust kennismaakt met zowel je verstand én je gevoel, hoe gemakkelijker moeilijke vraagstukken worden.

SHARE & SPREAD WISDOM 

ROADMOVIE

OOK INTERESSANT

Populair

© 2022 - 2023 All rights reserved Wisdom Lab
Su-Anne van Waes