Column

Waarom iedereen een geheim moet hebben

Op het eerste gezicht wordt het hebben van een geheim al snel veroordeeld tot iets slechts, echter heeft het hebben van geheimen voor iedereen een belangrijke functie in het leven. Nieuwsgierig welke? Lees dan onderstaande column. 

Een geheim

Iedereen heeft wel eens een geheim gehad. Grote, kleine, onschuldige of schokkende. Het begon al toen je als klein kind stiekem iets deed omdat je wist welke gevolgen je ouders eraan zouden koppelen. Naarmate je ouder wordt, worden de geheimen die je met je meedraagt steeds mysterieuzer en daarmee ook steeds interessanter. 

Immers, een geheim zorgt voor een nauw verbond met jezelf en of met iemand anders waar je het geheim mee deelt. En wat is er nu waardevoller en interessanter dan zo’n intieme en nauwe verbintenis aangaan met jezelf (en/of die ander)? Dus, hoewel je het geheim voor je omgeving in zijn bestaansrecht ontkent zul je voor jezelf het geheim nooit verloochen. Je neemt voor lief dat voor de buitenwereld alleen datgene bestaat wat wordt uitgesproken en dat je moraal soms drukt op je geweten.

Openheid versus geslotenheid

Echter om hedendaags überhaupt een geheim te hebben wordt het je steeds moeilijker gemaakt. Geheimen gaan hand in hand met het stempel liegen en de extreme hang naar openheid wordt ingesnoerd door extreme geslotenheid. Alles moet transparant en zichtbaar zijn terwijl tegelijkertijd regulering het leven dichttimmert middels wetten en regels. Het vreemde is dat de openheid en geslotenheid geen tegenovergestelde van elkaar zijn. De regels die alles dichttimmeren worden gebruikt om ‘openheid’ te creëren zo wordt gesteld, terwijl een geheim juist wil verwijzen naar iets wat niet in regels te vangen is. 

Ridder van je ziel

Hoe ik op deze gedachten kom? In 2013 heb ik een reis gemaakt dwars door Peru. Zelfstandig bewoog ik me door de prachtige geschiedenis, cultuur en natuur van dit land. Hoewel de Inca Trail bekend is verkoos ik de (toen nog) onbekendere Salkantay trektocht. Een meerdaagse tocht waar je flink wat hoogte meters maakt over de sneeuwtoppen van Peru.

Ridder van je ziel

Na dagen lopen verschijnt in de ochtenddauw en in een prachtige gouden ochtendzon een stad verscholen tussen de bergen van Peru. Een van de zeven wereldwonderen en Zuid Amerikaans oudste en best bewaarde ‘geheim’ laat zich in volle glorie zien. Terwijl ik vol ongeloof de immense stad aanschouwd bedenk ik me: Wat is het hebben van een geheim adembenemend mooi. Geheimen zijn de ridders van je ziel. Ze beschermen datgene wat alleen van jou is. 

Het (geheim) is daarnaast een mooi begin om te overdenken waarom iets beschermd moet worden, zonder de vinger naar een ander te wijzen. Wat maakt dat je jezelf onveilig voelt waardoor je iets gaat verstoppen? Als je die moeite neemt kan het geheim je namelijk óók veel leren over jezelf, dus laat die kans zeker niet onbenut.

SHARE & SPREAD WISDOM 

OOK INTERESSANT

Populair

© 2022 All rights reserved Wisdom Lab
Su-Anne van Waes