Column

Op de klif van het leven

In de zomer van 2021 reisde we met onze camper van Nederland naar Denemarken, Zweden en Finland om te eindigen op het noordelijkste puntje van Europa, de Noordkaap. Vanaf de Noordkaap reisde we via de Lofoten en de fjorden kustlijn van Noorwegen weer terug naar huis. Een ware droomreis binnen Europa.

Op het noordelijkste puntje van Europa vierde melancholiek hoogtij. Ik stond namelijk voor de tweede keer op de Noordkaap in Noorwegen. Hoewel de belevenis 180 graden anders was, bleef het gevoel hetzelfde. In deze blog krijg je een privé inkijkje aan de hand van foto’s, neem ik je mee in dit bijzondere moment en deel ik mijn les. Benieuwd? Lees dan onderstaande column.

Lang geleden

Het was 1995, ik was 13 jaar en mijn ouders hadden het idee opgepakt om naar het noordelijkste puntje van Europa te rijden, de Noordkaap. Op 3000 kilometer van Kaatsheuvel zouden we via Zweden naar de Noordkaap afreizen om vervolgens via Noorwegen weer 3000 kilometer terug naar huis te rijden. En zo geschiede. In de zomervakantie reden we met onze bepakte auto en caravan door de prachtige natuur van Scandinavië op weg naar het noordelijkste puntje. 

Met twee beginnende pubers had deze reis alle ingrediënten voor een verschrikkelijke vakantie, maar niks was minder waar. Mijn zus en ik vonden het prachtig en genoten met volle teugen van het avontuur. Tijdens onze reis hadden we een vast ritme. We stonden rond 08.00 uur op en als we geluk hadden aten we in de ochtend een zoet Zweeds kaneelbroodje. Om standaard 9.00 uur reden we de camping af om onze reis te vervolgenMet enkel een cassettebandje als vertier, stopte we in de middag regelmatig bij prachtige meren om even de benen te strekken of voor een wedstrijdje keien gooien, om vervolgens weer door te rijden. Rond 16 uur probeerde we op de nieuwe camping aan te komen, daar speelde we in kleine speeltuintjes, waar we na een gevecht met 100-den muggen ons simpel maar lekker camping maal op aten. Nadat mijn zus en ik hadden afgewassen speelde we altijd met z’n vieren nog een kaartspelletje in de caravan waarna we op tijd naar bed moesten want de volgende dag ging de wekker weer vroeg.

Hoewel het doel de Noordkaap was, kon onze euforie niet op toen we Finland doorkruiste en de poolcirkel bereikte. Trots poseerde we op de symbolische poolcirkel lijn en vanaf die dag werd de routine opgerekt met nachtwandelingen onder de middernachtzon, terwijl mijn vader uitleg gaf over dit natuurverschijnsel.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

 

De Noordkaap in 1995

Na vele dagen en een lange reis was het eindelijk zo ver. Vandaag zouden we naar de Noordkaap gaan. We hadden de caravan 100 kilometer verderop afgekoppeld, zodat we zo licht als mogelijk de kliffen van de Noordkaap op konden rijden. Wat overbleef was een auto bepakt met opwinding en enthousiasme van mijn vader, moeder, zus en mijzelf. 

In een tijd zonder internet was het een wilde gok wat een goed moment zou zijn om naar de Noordkaap te rijden. Natuurlijk hadden we in de lokale krant het weerbericht bekeken maar op de kliffen is het weer onvoorspelbaar. En dat bleek het geval. Terwijl we omhoog reden trok de hemel steeds verder dicht en kleurde de lucht van blauw naar donker grijs. 

Toch waren we euforisch toen we aankwamen. We hadden ons doel behaald. We stonden met z’n alle op het noordelijkste puntje van Europa! Een plek waar die dag de meeuwen achteruit vlogen en we de autodeuren moesten vasthouden om te voorkomen dat ze kapot zouden waaien. Toen we uitstapte daalde de regen op ons gezicht en rolde de regendruppels over onze wangen.Tegen de wind in vochten we ons richting het uitkijkpunt terwijl mijn moeder ons nauwlettend in de gaten hield terwijl wij ons richting de klif begaven.

We hielden ons stevig vast en drukte onze buik tegen het hekwerk aan. We tuurde voor ons uit maar zagen weinig. Door de sterke windvlagen liepen we met een dronkenmansloop naar de symbolische aardbol en maakte trots een paar foto’s. Want hoewel het weer tegen zat, was het moment perfect. Ongeacht de omstandigheden waren we alle vier tevreden en blij; we stonden op de Noordkaap. Daar. Gelukkig. Samen. Compleet.

Tekst gaat verder onder de foto’s

26 jaar later

Gister, 26 jaar later, stond ik opnieuw op de Noordkaap (zie roadmovie). Niet als 13 jarig meisje maar als 39 jarige vrouw. Samen met Jeroen liep ik naar exact dezelfde plek waar ik 26 jaar geleden ook stond, duwde opnieuw mijn buik tegen het hek en staarde voor me uit.

Dit keer is alles anders. De lucht is helder blauw. De wind zucht zachtjes. De zee lijkt oneindig diep. De horizon eindeloos ver en de zon kan niet feller branden. Terwijl ik het moment laat  indalen rolt er geen regendruppel maar een gelukstraan over mijn wang. Want hoewel alles anders is in vergelijking met 1995, overheerst vooral het gevoel dat alles nog precies hetzelfde is. En dat is gek om te zeggen, bedenkende dat vijf jaar na onze Noordkaap reis mijn moeder is overleden.

Terwijl ik terugdenk aan het moment dat we hier met z’n vieren stonden, overheerst er toch vooral een positief melancholische gevoel. Het noordelijkste puntje van Europa draait nog steeds rond de zon. De symbolische wereldbol staat nog steeds trots op de klif. De zon kust hier nog steeds elke avond heel zacht de zee. De liefde om me heen reikt nog steeds oneindig ver en de familieband is nog steeds sterk.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Gelukstranen

Ik kijk opzij waar Jeroen mijn melancholische blik liefdevol opvangt, terwijl we ondertussen naar elkaar glimlachen. In stilte realiseren we ons dat we ontzettend geluk hebben dat we de Noordkaap op deze manier kunnen zien. “Ik ga Shalika en papa even bellen om hen dit prachtige uitzicht te laten zien” zeg ik tegen Jeroen terwijl ik hem een knuffel geef. Hij knikt begrijpelijk terwijl ik mijn telefoon ondertussen uit mijn jaszak pak en op groepsbellen druk. Nog voordat de telefoon over kan gaan vangt mijn oog een paarse gloed op en zie ik ineens een prachtige heldere regenboog over de Noordkaap verschijnen. We geloven onze ogen niet, ik hang snel op, stop mijn telefoon terug in mijn jaszak, ren een paar passen richting het kleurenspektakel en zwaai met een dikke glimlach uitbundig naar de regenboog. Niet in het bijzonder naar iets of iemand. Gewoon. Daar. Instinctief. Speels. Zomaar.

 

De les van de Noordkaap

Je kunt de Noordkaap zien als een toeristische trekpleister, voor mij staat de Noordkaap symbool voor een wijze les. In 1995 had ik geen uitzicht en nu in 2021 had ik een prachtig vergezicht. Soms is het, net als in het leven, op de klif van de Noordkaap zonnig, soms stormachtig en soms zelfs grillig. In het leven moet je af en toe inspanning plegen om vooruit te komen en als je geluk hebt gaat het dikwijls vanzelf. Ik realiseer me, al kijkend naar de ondergaande zon, dat het complete moment in 1995 niet mooier is dan het heden. Op de klif van het leven vind ik elk moment waardevol. Ik vecht liever niet met elementen waar ik geen invloed op heb, maar omarm in die gevallen het leven liever zoals het is. Is dat altijd gemakkelijk? Nee. Soms begrijp je iets niet, soms speelt je ego hoog op, soms zou je iets liever anders willen. Het leven laat zich alleen niet altijd voorschrijven, dus kun je het in die gevallen maar beter nemen zoals het komt. Dat levert vaak meer verbinding, rust, vreugde en liefde op. 

De glinsteringen van de zon op de zee dansen op het water. Ik spreid mijn armen, adem de verse lucht diep in en glimlach terwijl ik ondertussen denk; welk type weer [gebeurtenis] er ook over de klif [het leven] heen raast, het is fijn om te weten dat juist door mijn levenshouding ik mezelf op de klif van het leven volledig kan dragen. Uiteindelijk wordt daar mijn wereld mooier van, en dat wens ik ook voor jou.

 

SHARE & SPREAD WISDOM 

ROADMOVIE

OOK INTERESSANT

Populair

© 2022 - 2023 All rights reserved Wisdom Lab
Su-Anne van Waes