Column

Je bent wat je ziet!

Cuba is zo’n divers land dat je veel verschillende dingen kunt opvallen. Na mijn reis had ik veel dingen niet gezien die andere wel hadden gezien, en daarmee kwam ik tot een belangrijke conclusie. Lees onderstaande column wat Cuba mij bij thuiskomst leerde.

Rondreis door Cuba

Dikke sigaren, rum, oldtimers, salsa muziek en azuur blauw water. Grote kans dat je  aan Cuba denkt als je deze opsomming leest. In 2016 maakte ik samen met mijn vriend een reis door dit prachtige land. Omdat ik ongeorganiseerd wilde reizen had ik zelf een reis in elkaar gezet. We reisde van de hoofdstad Havana, naar de tabaksvelden in Viñales. En van Cienfuegos naar het oude Trinidad en vanuit daar naar het tropische Baracoa. We genoten van de steden maar ook van de prachtige natuur (zie roadmovie Cuba). We sliepen veelal in Casa Particularis wat betekent dat je bij mensen thuis logeert, swingde mee op de muziek op straat en aten de lekkerste gerechten. Normaal leer ik mooie lessen tijdens het reizen. Dit keer leerde ik bij thuiskomst een waardevolle les.
 
Verhaal gaat verder onder de foto’s

Wat valt je op?

Een week na thuiskomst vroeg een vriend of ik de vele prostitutie had gezien in Cuba. Verbaasd keek ik hem aan. Ik had nergens prostitutie opgemerkt. Een beetje naïef want ik realiseer me goed dat vrijwillige en onvrijwillige prostitutie een bron van inkomen is in Cuba. Volledig verrast keek hij me aan toen ik hem zei dit niet te hebben gezien. Ik vertelde op mijn buurt dat ik de pleintje zo grappig vond waar mensen bij elkaar kwamen voor sociaal contact en wifi. Hij keek me aan en had geen idee waar ik het over had. 

Een paar dagen later kwam een andere vriend eten die enthousiast zei: “Cuba, wat leuk! Heb je ook de vele golfbanen gezien?” Weer keek ik verbaasd. Ik had tijdens onze hele reis geen enkele golfbaan gezien, wat hij zich moeilijk kon voorstellen. Al pratend over onze ervaringen in Cuba vertelde hij dat het hem was opgevallen dat het openbaar vervoer zo slecht geregeld was. “Slecht geregeld?” zei ik op mijn beurt verbaasd. “Wij hebben vele onderdelen van onze reis juist met het openbaar vervoer gedaan (ViaZul) omdat het zo goed geregeld was.”

Je bent wat je ziet

Met verbazing over onze diverse ervaringen ronden we om 23.30 uur de avond af. We namen afscheid, ik zwaaide hem uit en liep de keuken in om de laatste restanten op te ruimen. Terwijl ik afwasmiddel over de wijnglazen gooi bedenk ik me hoe ‘grappig’ het is dat je in hetzelfde land zoveel verschillende dingen hebt gezien/ervaren.

Ik noem dat altijd ‘het auto effect’. Je ziet hem nooit, tot je er eentje op het oog hebt en dan zie je hem ineens overal. Mijn focus lag niet op prostitutie of op golfbanen dus heb ik het niet gezien. Hun focus lag niet op sociale pleintjes of het openbaar vervoer, dus hebben zij dat niet gezien. Terwijl ik ondertussen mijn tanden poets  bedacht ik me dat je misschien wel bent wat je ziet. Immers, hetgeen je ziet (hoort, proeft, ervaart) is hetgeen wat je toevoegt aan ervaringen, en ervaringen is hetgeen je vormt.

Blijf zoeken

Terwijl ik in mijn bed kruip baal ik stiekem dat ik ‘hun werelden’ niet heb gezien tijdens mijn reis door Cuba. Tijdens reizen is de kans groot dat je (on)bewust de paden bewandeld die je bent gewend. Voor sommige mensen is reizen in vreemde landen al een stap buiten hun comfort zone en bied dat bekende pad genoeg input voor verwondering. Van doorgewinterde reizigers als ikzelf mag je toch verwachten dat zij zichzelf blijven uitdagen om nieuwe werelden te ontdekken. Misschien moet je dan net iets meer moeite doen, maar dan kun je je wel blijven verwonderen.

Ik klik mijn nachtlampje uit en nog net voordat ik in slaap val spreek ik mezelf in gedachte nog even streng toe ter herinnering: Nooit lui worden in het opzoeken van de verwondering (link naar Slovenië). Juist daar wordt je getraind om je perspectief op te rekken, waardoor je iets nieuws kunt leren over een ander én over jezelf.

SHARE & SPREAD WISDOM 

ROADMOVIE

OOK INTERESSANT

Populair

© 2022 - 2023 All rights reserved Wisdom Lab
Su-Anne van Waes