Column

Hoe ga je om met meningsverschillen?

Het is een illusie dat iedereen hetzelfde denkt, voelt of vindt. We hebben allemaal andere persoonlijkheden en wereldbeelden. Een meningsverschil is dus snel geboren. De vraag is alleen; hoe ga je hier mee om?

De waarheid

Het is december 2017. Om precies te zijn; tweede kerstdag 2017. Ik ben ondertussen getraind om alleen te reizen maar met kerst is het altijd even slikken wetende dat mijn familie samen aan één tafel zit. Ik besluit mijn zinnen te verzetten en een wandeling te maken door de rijstvelden van Java (zie roadmovie Indonesië 2017). Op mijn route naar de rijstvelden zie ik op straat een backpack stelletje kibbelen en een lokale vrouw uitvallen tegen een man. Vervelend voor alle betrokken partijen maar tegelijkertijd klein bier bij de grote meningsverschillen die we hedendaags kennen op deze wereld. Ik loop door het rijstveld, werp een steentje drie terrassen naar beneden en bedenk me hoe snel meningsverschillen worden geboren.

Dat we zoveel meningsverschillen kennen op deze wereld is misschien niet gek. Tegenwoordig bepalen we namelijk zelf wat we geloven, creëren we aan de hand daarvan meningen, die we vervolgens ombuigen naar waarheden. Hoe sterker je gelooft in je eigen waarheid, hoe sneller je terecht kunt komen in een meningsverschil. Hieruit ontstaat steeds vaker een ‘eens versus oneens’ gesprek omdat er ogenschijnlijk maar één waarheid zou bestaan. Jouw waarheid. Om onszelf daarin te bevestigen laten we ons graag voeden door gelijkgestemde waardoor je standpunt wordt verstevigd.

Meningsverschillen

En eigenlijk is dat hartstikke zonde. Gelijkgestemden zullen je namelijk minder snel uitdagen om je eigen standpunten te toetsen. Hierdoor ontlopen we de kans om reflectief te zijn over ons eigen denken en handelen. Het hebben van een meningsverschil kan namelijk een waardevol pad zijn om je wereld te vergroten. Het is een situatie waarin je iets kunt leren over jezelf (waar komen mijn overtuigingen vandaan) en de ander (waar komen zijn/haar overtuigingen vandaan) zonder dat je meteen je mening hoeft bij te stellen.

Leermeesters

Ondertussen ben ik gaan zitten op het randje van het rijstveld en tuur ik over de velden, terwijl ik in de verte iemand op me af zie lopen. Ik schaam me dat ik misschien wel in zijn rijstveld zit en spring snel op, maar hij gebaard dat ik kan blijven zitten. Langzaam laat ik mijn billen weer terug in de modderige ondergrond zakken terwijl hij een paar minuten later naast me neerstrijkt.

Het is Joman, Javaan, 60 jaar oud, getrouwd, vader van drie dochters, spreekt goed engels en inderdaad eigenaar van het rijstveld waar ik me in begeef. Als hij vraagt wat me hier brengt maak ik hem na enige aarzeling deelgenoot van mijn gedachten over het onderwerp meningsverschillen. Hij luistert, kijkt over zijn rijstveld terwijl hij ondertussen met zijn vingers door de natte aarde beweegt. Als ik hem vraag hoe hij naar dit onderwerp kijkt staart hij voor zich uit. Na een paar minuten kijkt hij me aan en zegt: “Meningsverschillen zijn waardevol want als je de waarheid als leermeester neemt, dan heb je het genoegen vele leermeesters te kennen” 

(verhaal gaat verder onder de foto’s).

Blijf tellen

Verrast door zijn mooie zin kijk ik hem sprakeloos aan terwijl hij ondertussen wordt geroepen door een man verderop in het rijstveld. Hij trekt zijn vingers uit de modder, veegt zijn handen af aan zijn broek en vouwt zijn handen om mijn handen terwijl hij me galant mee omhoog helpt. Hij lacht breed, laat mijn handen los en zegt; zie het dus als je opdracht om te blijven tellen, terwijl je ondertussen blijft waarderen. Ik glimlach breed terug, terwijl hij zich ondertussen omdraait en bij me wegloopt.

Nog een beetje beduusd over zijn mooie woorden staar ik hem na, totdat hij uit mijn zicht verdwenen is. Ik draai me om en loop vanuit het rijstveld terug naar de weg, bestuur mijn modderige handen en volg zijn voorbeeld door ze aan mijn broek af te vegen. Met een glimlach draai ik de sleutel om. Deze ontmoeting en dit soort mooie lessen is de reden, waarom ik af en toe niet aan de kersttafel zit.

SHARE & SPREAD WISDOM

OOK INTERESSANT

Populair

© 2022 - 2023 All rights reserved Wisdom Lab
Su-Anne van Waes