Herken je dat; je denkt dat iemand Tina heet maar ze heet Fleur, je denkt dat iemand PVV stemt maar stemt GroenLinks, je verwacht dat iemand op hockey zit maar doet aan CrossFit. Vooroordelen. Waarschijnlijk is het niemand vreemd. Toch is het een raar verschijnsel waar we een hoop van kunnen leren.
Iemand vroeg mij eens: “Su-Anne, je hebt al zoveel gezien, noem eens een land op die juist niet hoog op je lijstje staat?” Omdat ik naar elk land nieuwsgierig ben vind ik dit soort vragen moeilijk maar toch gaf ik antwoord. “China”, zei ik met enig ongemak en een vertwijfelende stem. Ik weet niet precies waarom ik China zei. Waarschijnlijk was mijn mening gevoed door mijn eigen vooroordelen over Chinezen die ik vaak in grote groepen voorbij zie trekken tijdens mijn reizen of in Amsterdam tref op de grachten.
Maar wees gerust! Professor Benaji van Harvard University stelt dat binnen zijn onderzoek zelfs de meest neutrale persoon onbewust associaties maakt. Als deelnemers na een experiment geconfronteerd worden met hun vooroordelen reageren ze vaak geschrokken omdat ze zich niet racistisch voelen. Vaak zijn mensen dat ook niet. Het is het bewijs dat mensen vaak beslissingen maken op basis van niet rationele feiten en bewijzen. Dit wetende is het dus waardevol om na te gaan of je gedachte is gebaseerd op feiten óf op stereotypering, waarbij professor Benaji aangeeft dat het voor onze (persoonlijke) ontwikkeling helpt als je voor jezelf kunt nagaan welke vooroordelen van invloed zijn geweest op beslissingen of gedachten.
SHARE & SPREAD WISDOM
© 2022 - 2023 All rights reserved Wisdom Lab
Su-Anne van Waes