Column

Vooroordelen zijn de ideale shortcuts

Herken je dat; je denkt dat iemand Tina heet maar ze heet Fleur, je denkt dat iemand PVV stemt maar stemt GroenLinks, je verwacht dat iemand op hockey zit maar doet aan CrossFit.  Vooroordelen. Waarschijnlijk is het niemand vreemd. Toch is het een raar verschijnsel waar we een hoop van kunnen leren.

China

Iemand vroeg mij eens: “Su-Anne noem eens een land op die niet hoog op je lijstje staat?” Omdat ik elk land interessant vindt zijn dat soort vragen altijd lastig maar na een korte twijfel zei ik: “China”. Ik weet niet precies waarom. Waarschijnlijk gevoed door mijn vooroordelen over de Chinezen die ik vaak in grote groepen voorbij zie trekken tijdens mijn reizen of tegenkom op de grachten in Amsterdam. Als ik er nu over na denk komt dat omdat ze op mij opdringerig overkomen, met weinig respect voor de mensen om zich heen.

Een fijne 'shortcut'

Onbewuste vooroordelen. Wie heeft ze niet? Onbewuste vooroordelen zijn gedachten die we hebben over groepen mensen. We willen graag denken dat we controle hebben over onze eigen gedachte maar helaas is maar 5% van ons denken bewust. De rest gebeurd allemaal vanuit ons onbewuste of vanuit de automatische piloot. Ik las laatst op NPOkennis dat onbewuste vooroordelen kunnen worden gezien als handige ‘shortcuts’ zodat we sneller beslissingen kunnen nemen. Het is goed om te weten dat deze verkorte route vaak is ontwikkeld op basis van je eigen persoonlijke kenmerken en eigenschappen. Op basis van onze eigen achtergrond creëren we positieve of negatieve aan iets of iemand.

Je onderbewuste veranderd als je herhaaldelijk wordt blootgesteld aan bepaalde informatie over groepen mensen. Denk hierbij aan het bekende poppenonderzoek (wit is ook een kleur) over het uiterlijk van de witte en zwarte speelgoedpop. Kinderen met verschillende achtergronden krijgen zowel een witte als een zwarte pop te zien waarnaar ze moeten vertellen welke pop hun voorkeur heeft. Ongeacht hun eigen huidskleur verkozen alle (Amerikaanse) kinderen de witte pop omdat de zwarte pop is blootgesteld aan negatieve stereotyperingen. Hiermee zijn de jonge kinderen onbewust gevormd wat hun manier van reageren op mensen die zij in hun latere leven ontmoeten kan beïnvloeden. 

Harvard Professor Benaji stelt dat zelfs de meest neutrale persoon onbewust associaties maakt. Als deelnemers na een experiment geconfronteerd worden met hun vooroordelen reageren ze vaak geschrokken omdat ze zich niet racistisch voelen. Vaak zijn mensen dat ook niet. Het is het bewijs dat mensen vaak beslissingen maken op basis van niet rationele feiten en bewijzen.

 

Feiten versus stereotypering

Om jezelf te scherpen op je eigen vooroordelen bestaan er diverse testen. Deze testen worden bediscussieerd maar je kun ze prima als reflectiehulpmiddel inzetten om jezelf beter te leren kennen. Daarnaast kan het interessant zijn om bij beslissingen na te gaan of je keuze gebaseerd is op feiten óf op stereotypering. Het helpt als je voor jezelf kunt toegeven welke vooroordelen van invloed zijn geweest op beslissingen. En als laatste is het erg waardevol om je oordeel uit te stellen zodat je zélf eerst feiten kunt verzamelen.

Conclusie

Als ik ergens een hekel aan heb dan is het wel als ik in mijn eigen vooroordelen ga geloven. Ik besloot daarom een ticket te kopen naar China om het land en de mensen zelf te gaan ervaren. Vrij van geest stapte ik het vliegtuig uit en al snel werden mijn oren gewassen. Want je raadt het al; China was geweldig, de mensen ontzettend gastvrij. Overal schoten inwoners me te hulp, met smartphones werden hele conversaties opgestart, in de trein zorgde men ervoor dat ik op het goede station uitstapte. Bij iedereen voelde ik dat ze een extra meter wilde lopen voor mijn veiligheid, aansluiting, zorg of plezier. Daarnaast is het land uitstekend georganiseerd en adembenemend mooi. Wat kan een mens zich toch vergissen.

YES SPREAD WISDOM:) 

OOK INTERESSANT

Populair

© 2022 All rights reserved Wisdom Lab
Su-Anne van Waes