Column

Hoe kun je vaker tevreden zijn?

Heb je krullen dan wil je stijl haar, woon je bij het strand dan mis je de bossen en heb je een partner dan wil je best wel weer eens vrijgezel zijn. Best vermoeiende gedachten. Het wordt tijd dat we leren tevreden te zijn.

Het kan altijd beter

Vroeger wilde ik graag een broer. Mijn zus was namelijk zo’n meisje dat het liefst in haar eentje speelde met poppen, op de camping liet ze mij altijd voorop lopen als we vriendjes en vriendinnetjes gingen maken en als ik voorstelde van garagedak naar garagedak te springen keek ze me aan alsof dat het slechtste idee was wat ze ooit had gehoord. Daarom wilde ik graag een grote stoere broer. Eentje die van aanpakken weet, mij op sleeptouw neemt en gekke plannen bedenkt. Ik wilde iets, wat ik niet had.

Drie eerste stappen naar tevredenheid

In deze tijd worden we dagelijks geconfronteerd met zaken die we niet hebben of niet goed kunnen. Sterker nog, marketingcampagnes zijn hier op afgestemd en maatschappelijk doen we hard ons best elkaar zowel zakelijk als privé de maat te nemen. Ontevredenheidsprikkels worden dus (bedoeld en onbedoeld) uitgedeeld bij de vleet. 

De mate van tevredenheid en ontevredenheid wordt dus vaak extern gevoed wat maakt dat je intern onrustig wordt omdat er een verlangen wordt aangewakkerd naar iets meer of iets anders. Echter dat verlangen (en daarmee dus de start van ontevredenheid) wordt vaak aangeboord door je perspectief. De manier waarop je naar zaken kijkt. En dat lieve mensen, is goed nieuws. Want op je manier van kijken kun je invloed uitoefenen.

Mijn grote broer

Toen ik vanuit Nepal in India aankwam had ik het gevoel alsof ik mijn grote broer had ontmoet. In vergelijking met Nepal is India drukker, viezer en brutaler. Gretig ging ik op ontdekkingstocht en och, wat hadden we het samen leuk. We gingen naar de vreemdste uithoeken, aten het lekkerst op de meest viezen plaatsen en zochten maximaal de grenzen op tot ik in het ziekenhuis belande met een zware longontsteking. Een acht daagse opname volgde waar het infuus helaas elke dag opnieuw moest worden aangeprikt omdat mijn dunne bloedvaten niet meewerkte. Een pijnlijke aangelegenheid wat resulteerde in een slagveld op mijn handen en polsen mijlenver van huis.

Op waarde schatten

En toch ben ik op dat soort momenten nooit alleen. Ik heb in mijn telefoon onder de ”speed’ knop iemand die kalm blijft, me geruststelt, me troost, me aanmoedigt, me aan het lachen maakt en relativeert indien nodig. Wie diegene aan de andere kant van de telefoon is? Mijn zus! Bij nader inzien; laat die grote stoere broer maar zitten. Ik heb namelijk de liefste zus van de hele wereld. Tijdens mijn verre reizen is zij in Nederland, maar toch altijd heel dichtbij. 

Weten waar jij je ontevredenheidsprikkel hebt opgedaan, begrijpen waarom een bepaald verlangen is aangewakkerd en bewust nagaan vanuit welk perspectief je naar een situatie kijkt, kan dus een hoop doen voor een tevreden leven. Vaak kom je namelijk tot de conclusie als je goed op waarde weet te schatten wat je hebt, je genoeg redenen hebt om tevreden te zijn.

YES SPREAD WISDOM:) 

OOK INTERESSANT

Populair

© 2022 All rights reserved Wisdom Lab
Su-Anne van Waes