Column

De oplossing ligt vaak dichterbij dan je denkt

Turkije kent zoveel mooie bestemmingen. Naast Istanbul en alle kustplaatsen zou je ook een bezoek aan Cappadocia kunnen overwegen. Een prachtig natuurgebied in centraal Turkije die zich in de ochtend ontvouwd als een sprookje als honderd luchtballonnen de horizon versieren. Wandelend tussen de luchtballonnen leerde ik een belangrijke les. 

Cappadocia

Het is 04.30 uur in Cappadocia en uit de Moskee klinkt een prachtige oproep om te bidden. Ik sta op, pak een glas water en kijk uit het raam. We overnachten in een typische grot hotel met prachtig uitzicht over de vallei van Cappadocia. Witte krijtstenen rotsen wisselen zich af met groene vruchtbare bomen. Uitgerust besluiten we later die ochtend verder landinwaarts te trekken (zie roadmovie Cappadocia). We hiken door valleien, klimmen over rotsen, bezoeken een indrukwekkende ondergrondse stad en kopen bij boeren wat eten voor onderweg. Terwijl je door het prachtige Turkije reist kan helaas het zwerfafval je niet ontgaan. Een probleem wat niet alleen Turkije bezighoudt maar waar bijna elk land dagelijks mee worstelt. De cijfers liegen er niet om. The Public Soup Foundation geeft aan dat in 2014 wereldwijd 311 miljard kilo aan plastic is geproduceerd. De voorspelling is dat over 20 jaar dit getal is verdubbeld en we een slordige 622 miljard kilo aan plastic produceren. 

Duurzame outdoorkleding

Gelukkig realiseren steeds meer bedrijven dat ze in actie moeten komen. Omdat het aantal kilo’s niet snel genoeg afneemt wordt plastic door hen op een innovatieve manier hergebruikt. Mijn reizen veelal zich veelal af in de bergen waardoor ik onlangs een duurzaam alternatief aangeboden kreeg voor mijn outdoor kleding. Bergans gebruikt voor haar kleding onder andere gerecyclede polyester om hun kleding te produceren. Weggegooide PET flessen worden gebruikt om hun outdoorkleding te verduurzamen. Zo leerde ik van hen dat een T-shirt die voor 85% is gemaakt van gerecycled plastic, 77% minder impact heeft op het milieu dan een katoenen T-shirt. Op deze manier probeert Bergans haar steentje bij te dragen aan een betere en schonere wereld. 

Daarna zijn wij als consument aan zet door dit soort  bedrijven te ondersteunen in bewust koopgedrag. Ik ben absoluut geen heilig boontje op het thema ‘duurzaamheid’ maar door het dragen van Bergans outdoorkleding lever ik niks in op kwaliteit en kan ik op een simpele manier bijdragen. Een kleine moeite, een groot effect. Tenminste, als wij als consumenten ook onze verantwoordelijkheid pakken.
 

Oorzaken en oplossingen

De volgende ochtend staan we wél om 04.30 uur op. Cappadocia staat bekend om zijn balonluchtvaarden over het prachtige landschap. Wij hebben er bewust voor gekozen geen ballonvaart te maken maar juist te genieten van het uitzicht als al de ballonnen in de lucht hangen. We wandelen vroeg in de ochtend de vallei in en klimmen op de rotsen. Niet veel later vliegen er honderden ballonnen over ons heen. Een prachtig schouwspel waar we uren van hebben genoten (zie roadmovie Cappadocia). Aan het einde van de ochtend wandelen we de vallei weer uit en passeren een boom die vol hangt met plastic linten. Een manier in deze regio om een wens te doen, zo werd mij verteld. Ik glimlach. Plastic aan een boom. Met mijn hand op een boomtak om alle plastic linten beter te aanschouwen, zie ik er ergens de ironie wel van in. Soms houden oorzaak en gevolg elkaar letterlijk vast en ligt de oplossing dichterbij dan we denken.

Open kaart: Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking met Bergans (2017). Hoewel ik al jaren zelfstandig kleding van Bergans koop, is de kleding in deze post mij geschonken en is deze post gesponsord. Ik werk alleen samen met bedrijven waar ik ook persoonlijk achter sta. Dit wil zeggen dat ik, los van de samenwerking of sponsoring, daadwerkelijk tevreden ben over de kleding van Bergans. Ik hoop op deze manier Bergans onder jouw aandacht te brengen, zodat ook jij kan genieten van kwalitatief goede, en in dit geval duurzame, outdoorkleding.

SHARE & SPREAD WISDOM 

ROADMOVIE

© 2022 - 2023 All rights reserved Wisdom Lab
Su-Anne van Waes