Column

De functie van negatieve ervaringen

Heb jij in je leven al de nodige klappen opgevangen? Op een stoeprandje raakte ik in gesprek met een taxi chauffeur die mij een wijze les leerde wat volgens hem de functie is van negatieve gebeurtenissen in je leven. Lees onderstaande column om geïnspireerd te raken.

Op het stoeprandje

Ik strijk neer op een stoeprandje naast een taxi chauffeur om even uit te rusten van de hitte. Ik ben dan wel in de zon geboren, het liefst leef ik in het voorjaar of de herfst. De taxi chauffeur kijkt me lachend aan en ik denk hem te betrappen op de gedachten “die toeristen zijn ook niks gewend”. Ik lach beschamend terwijl hij een kontje opschuift zodat ik in de schaduw kan zitten. Terwijl ik doorschuif en schouder aan schouder zit met hem, trek ik als dank mijn rugzak open en biedt hem een flesje water aan. Gretig pakt hij hem aan waarop ik terug lach en met dezelfde non verbale communicatie terug zeg: “Ah betrapt! Jij hebt het dus ook warm!” We lachen beide hard, terwijl we nog geen woord hebben gewisseld. 
 
Wonderbaarlijk genoeg vraagt hij me niet of ik een taxi nodig heb, waar ik vandaan kom of waar ik verblijf. Hierdoor ga ik nog iets ontspannender naast hem zitten. Samen turen we zwijgzaam over de straat op zoek naar taxiklanten. Na een paar afwijzingen zegt hij grappend “iedereen heeft last van de de hitte”. Hij neemt een slokje van zijn water en vraagt mijn naam en of ik Hindoestaans ben. Met mijn kleurtje en de vooroordelen (link) die daarbij komen kijken ben ik niet verrast door zijn vraag. Ik vertel hem dat ik Anna heet, dat ik ben geadopteerd en christelijk ben opgevoed door Nederlandse ouders. Tijdens mijn vele reizen heb ik geleerd dat in deze zin alle steekwoorden zijn verpakt die men vaak wilt weten. Dat geldt ook voor hem want hij knikt bevestigend  waarop ik de kans grijp hem dezelfde vraag te stellen. Hij heet Rama, geboren op Bali, is Hindoe en hij zorgt voor zijn ouders 500 meter verderop van waar we zitten.

Een batterij heeft plus en min nodig

Ons gesprek over koetjes en kalfjes krijgt steeds meer diepbang en voordat ik er erg in heb zijn we in een gesprek beland over het ‘kwaad’ en ‘goed’ op de wereld. Ik vraag wat de betekenis is van ‘kwaad’ geredeneerd vanuit zijn religie. Hij kijkt me bedenkelijk aan, zwijgt en tuurt over de straat. Ik laat de stilte voor wat het is en na zeker vijf minuten legt hij zijn hand op mijn schouder en zegt: Kijk Anna; We hebben zowel goed en slecht nodig. Net als de dag de nacht nodig heeft om leven te kunnen geven op aarde, de zomer de winter nodig heeft om bloemen te kunnen laten bloeien of een batterij zowel positief als negatief nodig heeft om energie te kunnen geven. We kunnen dus niet zonder het kwaad. We hebben het nodig om te kunnen leven.
 
Ik begrijp zijn gedachten, vindt het mooie metaforen maar ik wil het antwoord toch iets verder op de proef stellen dus vraag hem naar de functie van ‘kwaad’. Weer tuurt hij een paar minuten zwijgzaam over de straat waar het drukke verkeer aan ons voorbij trekt.

 “Mmm….” zegt hij met een fronsend voorhoofd. “De functie van negatieve ervaringen is een moeilijke vraag. Ik denk dat als je dát antwoord hebt gevonden, God je naar huis haalt. Volgens mij heb je dan de puzzel van het leven gelegd. Maar als ik een poging moet doen dan geloof ik erin dat het leven bedoeld is om ervaringen op te doen. We doen allemaal wel eens dingen waar we spijt van hebben of die we beter niet hadden moeten doen. Toch hebben we deze fouten nodig om de balans te kunnen vinden tussen positief en negatief of tussen goed en fout. Het is net als puzzelen. Je draait en probeert. Je hele leven lang. En als negatief in balans is met positief, dan is negatief nog niet zo slecht, eerder menselijk. Vanuit die balans vindt je uiteindelijk de rust om in reine te zijn met het negatieve in je leven wat onderdeel is van je bestaan. Als God je uiteindelijk naar huis haalt dan pas weet je uit hoeveel stukjes je puzzel in totaal bestond, wat de functie was en of je daar tevreden over kunt zijn. Pas dan krijgt karma betekenis”.
 

Just keep puzzling

Ons gesprek wordt abrupt onderbroken door een collega taxi chauffeur die klanten heeft gevonden op straat en versterking nodig heeft. Hij wilt het aanbod afslaan uit beleefdheid naar mij maar ik spoor hem aan de business aan te nemen wetende dat het voor hem belangrijke inkomsten zijn. Hij glimlacht, staat op, legt 3 seconde zijn hand op mijn hoofd terwijl hij ondertussen iets onverstaanbaars mompelt en rent daarna snel naar zijn collega aan de overkant van de straat. Als hij veilig aan de overkant staat schreeuwt hij luid en duidelijk: “Anna!!!!! Thank you, it was nice to meet you!!! I really love your spirit!! Remember: Just keep puzzling!!!!! It’s a sign that you’re alive and that is where we need you!!” 

Een wijze les uit Japan

Ik lach ontroerd, blaas hem een handkus toe en roep naar hem: “Nice to meet you too Rama and thanks for your sharing your wisdom”. Hij maakt een hartje in de lucht die ik hem terug sein terwijl hij ondertussen naar zijn klanten loopt. Niet veel later rijdt hij met luid getoeter weg. Ik zwaai hem na terwijl ik ondertussen bedenk; Wat is de wereld toch een prachtig klaslokaal. Als je ervoor open staat biedt reizen je een unieke kans om verschillende leermeesters (link) te ontmoeten. 

SHARE & SPREAD WISDOM 

OOK INTERESSANT

Populair

© 2022 - 2023 All rights reserved Wisdom Lab
Su-Anne van Waes